donderdag 1 januari 2009

Routebeschrijving van Ignatius: van Antiochie naar Rome

De reis van Ignatius begon in Antiochie in Syrië, en ging  door het huidige Turkije via de noordelijke Romeinse ‘snelweg’.  Die liep via Philadelphia en Smyrna.  Daarna ging de reis naar Filippi in Macedonie, om tenslotte in Rome te eindigen.

In Smyrna aangekomen kreeg Ignatius bezoek van de gezanten (bisschoppen?) van de Kerken uit de steden Tralles, Magnesia en Efeze.  Ignatius schreef brieven aan de kerken in die steden, die ongetwijfeld door hun gezanten mee terug werden genomen. Aan de kerk in Rome stuurde Ignatius ook een brief om die kerk op zijn komst voor te bereiden. Hij schreef die brief uit Smyrna (Rome 10:1). Het is me niet duidelijk waarom Clayton N. Jefford meent dat onduidelijk is uit welke stad Ignatius deze brief aan Rome schreef.[1]  Aardig is dat Ignatius in zijn brief aan Rome vermeldt, dat hij die op 24 augustus schreef.  Tragisch dat hij het jaartal er niet bij vermeldde. (Rome 10:3)

De reis ging verder, en in Troas aangekomen stuurde Ignatius brieven naar de twee kerken die hij eerder op zijn reis had bezocht, die in Philadelphia en Smyrna. Uit Troas of Neapolis schreef hij ook  een meer persoonlijke brief aan de bisschop Polycarpus van Smyrna.[2]  

De reis ging verder via Philippi waar Ignatius hartelijk werd ontvangen. Dit weten we omdat bisschop Polycarpus van Smyrna de kerk in Philippi daar later hartelijk voor bedankt.[3] Ignatius is vervolgens in Rome gearriveerd en waarschijnlijk ter dood gebracht. Het document dat Het Martelaarschap van Ignatius heet, is vertelt over de executie van Ignatius; dit document is echter van twijfelachtige historische waarde.  Voor de volledigheid heb ik het op deze blog toch maar opgenomen.

Meer over de reis van Ignatius op Wikipedia en op NewAdvent.

Voetnoten:

[1] Zie Clayton N. Jefford, The Apostolic Fathers and the New Testament (Peabody, 2006), p. 11.
[2] Holmes has Smyrna, zie Holmes, The Apostolic Fathers, p. 167.  Jefford thinks of Neapolis, see Jefford, The Apostolic Fathers, p. 11.  
[3] Polycarpus aan de kerk in Philippi, 1:1; 9:1.

Geen opmerkingen: